nicolevindt

nicolevindt

You can scroll the shelf using and keys

Nicole vindt #3: de reactie maakt de crisis

April 30, 2011 , , , , , , , ,

Princess Diana

The people's Princess

Ik kijk net naar The Queen, de film gemaakt over hoe de Koninklijke familie van Engeland reageerde op het overlijden van Diana. Wat een goed voorbeeld van crisiscommunicatie en wat er fout kan gaan. Veel betrokken partijen (Koninklijke familie, de Spencers, regering, het Engelse volk), aannames, ‘zo hebben we het altijd gedaan’ en vooral veel paternalisme. Goed gefilmd en prima acteurs. Veel ‘stif upper lip’ en een oude hiërarchie (en een prachtige rol van Helen Mirren als the Queen).

Met terugwerkende kracht hou ik van Tony Blair (gespeel door Michael Sheen). Hij staat voor ‘moderne’ politiek, voor openheid en luisteren naar de wensen en sentimenten van het volk. Blair sprak als eerste de woorden ‘The people’s princess’ en raadde de koningin aan (volgens de film) om een vlag halfstok the hangen boven Buckingham Palace en om naar Londen te komen als steun voor het volk. Hij wordt in de film de PR adviseur van de gehele Koninklijke familie.

In crisiscommunicatie zijn een aantal zaken belangrijk. Volgens het Nationaal Crisiscentrum is het als volgt: “Goede crisiscommunicatie staat voor het verspreiden van juiste, tijdige en begrijpelijke informatie over en tijdens een crisis, ramp of incident.” Ik wil daar uit ervaring graag aan toevoegen dat een klein team, duidelijke taken, verantwoordelijkheden, een plan, directe reacties en blijven luisteren en reageren de belangrijkste zaken zijn. Openheid en authenticiteit spelen ook een grote rol, net als het imago dat voorafgaand aan de crisis al had opgebouwd.

Iedere crisis is anders, en vraagt een andere reactie. Maar juist de reactie maakt de crisis. Niet reageren, doen alsof er niets aan de hand is, zaken achterhouden of de indruk geven dat je niets doet of je niets kan doen werken vaak averechts. Natuurlijk heb je in een crisis tijd nodig om zaken uit te zoeken, dat kan niet anders. Daar eerlijk over zijn is vaak beter dan niets zeggen.

Ik raad iedereen aan om een keer naar The Queen te kijken. Naast The West Wing (de serie over een democratische president in het Witte Huis en zijn (PR/PA) staf) is dit een ‘must see’ voor iedereen in PR. Goede leerpunten hoe het wel en niet moet, zonder ‘echte’ schade.

Advertisements

What do you think?

Please keep your comments polite and on-topic.

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: